Kaip pradėti gaminti alų namuose?
Aludarystė namuose – tai ne tik įdomus hobis, bet ir puikus būdas pasigaminti savo norimo stiliaus ir skonio alų. Ir – taip, tai tikrai gali padaryti kiekvienas! Štai kaip viskas vyksta paprastai:
Alus – tai natūralus, fermentuotas gėrimas, gaminamas iš vos kelių pagrindinių ingredientų: Vanduo, Salyklas, Apyniai, Mielės
Šie ingredientai per keletą etapų virsta tavo rankomis sukurta gira su „charakteriu“.
Kaip vyksta alaus gamyba?
Trumpai apie pagrindinius žingsnius:
-
Salinimas – Traiškytą salyklą mirkome vandenyje, kad išgautume saldų skystį (vadinamą misą).
-
Virimas – Alaus misą verdame įdedami apynius, kurie suteikia alui kartumą, aromatą ir veikia kaip natūralus konservantas.
-
Aušinimas ir fermentacija – atvėsiname misą ir įdedame mieles. Jos „suvalgo“ cukrų ir paverčia jį alkoholiu bei burbuliukais (CO₂).
-
Brandinimas – alus brandinamas kad skonis būtų švarus, subalansuotas.
-
Išpilstymas – supilstome į butelius ar statines, alus paruoštas ragauti!
O nuo ko pradėti? Alaus gamybos būdai: nuo paprasto iki pažangaus
Namų aludarystė gali būti tokia paprasta arba tokia sudėtinga, kiek tik pats nori. Priklausomai nuo patirties, laiko ir turimos technikos, alaus gamybos būdų gali būti begalės. Aptarsime du popouliariausius ir pagrindinius būdus:
1. Gamyba iš alaus ekstrakto (angl. extract brewing)
2. Gamyba iš salyklo grūdų (all-grain brewing)
Kurį būda rinktis?
Lygis | Būdas | Gamybos laikas | Įranga | Kontrolė |
---|---|---|---|---|
Pradedantysis | Iš ekstrakto | 0,25-1 val. | ~ 50 eur | Maža |
Pažengęs | Iš salyklo (BB40) | 4–5 val. | ~ 480 eur | Didelė |
Taigi,
Gamyba iš alaus ekstrakto (angl. extract brewing)
Tai lengviausias ir greičiausias būdas pradėti. Naudojamas jau paruoštas salyklo ekstraktas – skystas arba sausas – kuris leidžia išvengti sudėtingų virimo ir salinimo etapų. Puikiai tinka pradedantiesiems. Metodo privalumai: greita, paprasta, mažai įrangos. Trūkumai: mažesnė kontrolė, skonio ribotumas
Visą alaus is ekstrakto procesą gaminimo procesą galite pamatyti šiame video:
Reikalingi ingredientai:
Skystas arba sausas salyklo ekstraktas
Apyniai (nebūtina, jei renkiesi rinkinį)
Alaus mielės (nebūtina, jei renkiesi rinkinį)
Vanduo
Cukrus karbonizacijai (pilstymui)
Bazinė įranga:
Fermentacijos kibiras su alsuokliu
Buteliai, kamšteliai, uždarytuvas
Pagrindiniai žingsniai ir gamybos eiga:
-
Vandens pašildymas: užvirink ~5 l vandens.
-
Ekstrakto ištirpinimas: išmaišyk salyklo ekstraktą kartu su 1kg dekstrozės (cukraus).
-
Aušinimas: Papildyk fermentavimo kibirą iki 20-23L (pagal gaminamo ekstrakto instrukciją) šalto vandens ir patikrink ar temperatūra neviršyja 25°C.
-
Fermentacija: Į fermentacijos kibirą įdėk mieles. Palik kambario temperatūroje 7–14 dienas fermentuotis.
-
Išpilstymas: išpilstyk į butelius, karbonizacijai idėk karbonizavimo cukraus.
-
Brandinimas: laikyk 1–2 savaites kambaryje, tada 1 sav. vėsiai. Mėgaukis!
Nori pabandyti kitą lygą?
2. Gamyba iš salyklo grūdų (all-grain brewing)
Tai sudetingesnis, tačiau universaliausias metodas. Gaminant šiuo būdu alų esi visiškoje kontrolėje valdyti alaus stilių, spalvą, kūną ir skonį.
Gaminant iš salyko, visas cukrus fermentacijai gaunamas iš salyklo per specialų procesą – salinimą, virimą ir fermentavimą. Šiam procesui reikia truputėli daugiau įrangos, tačiau ji yra jau sukurta. Toks alaus gamybos puodas kaip Brewster Beacon 40, leidžia automatizuoti procesą ir be didelių rūpesčių mėgautis aludarystės procesu.
Gamyba iš salyklo grūdų su automatiniu puodu (Brewster Beacon 40) šiame video:
Reikalingi ingredientai:
Salyklas (grūdai)
Vanduo
Įranga:
Brewster Beacon 40, Brewzilla arba Dominator
Fermentacijos komplektas
Aušinimo spiralė arba plokštelinis aušintuvas
Termometras, hidrometras
Buteliavimo įranga
Jūsų patogumui, esame jums paruoše pradinis namų aludario rinkinys į kurį įeina viskas ko gali prireikti fermentacijai ir buteliavimui.
Pagrindiniai žingsniai ir gamybos eiga:
Salinimas (mashing):
-
Įpilk reikiamą kiekį vandens į Brewsterį.
-
Pašildyk iki salinimo temperatūros (~64 °C).
-
Supilk sutraiškytą salyklą ir salink 60 min., palaikydamas stabilią temperatūrą.
-
Po salinimo pakelk temperatūrą iki ~78°C (mash out).
Filtravimas ir skalavimas:
-
Pakelk salyklo krepšį, leisk misai išvarvėti.
-
Skalauk grūdų krepšį šiltu vandeniu (~75–80 °C), kol pasieksi norimą misos tūrį (paprastai 23–25 l).
Virimas:
-
Užvirink misą (paprastai 60 min.).
-
Sudėk apynius pagal receptą (kartumui – pradžioje, aromatui – pabaigoje).
Aušinimas:
-
Naudok aušinimo spiralę ar kitą įrangą, kad greitai atvėsintum misą iki 20–22 °C.
Fermentacija:
-
Supilk į fermenterį, įdėk mieles, fermentuok 7–14 d.
-
Stebėk aplinkos temperatūrą ir fermentacijos eigą.
Išpilstymas ir brandinimas:
-
Kai fermentacija baigta, išpilstyk alų.
-
Brandink 2–3 savaites buteliuose, tada laikyk vėsiai.
Megaukis savo kūriniu !
Nori pabandyti?
Apsilankyk mūsų pradedančiųjų rinkinių skyriuje ir pradėk savo kelionę į aludarystę jau šiandien.
Visada galite mums parašyti arba paskambinti, jei kiltų klausimų.