Juodojo IPA Evoliucija: Stiliaus Mokykla
Įžanga
Juodasis IPA, dar žinomas kaip Kaskadinis tamsusis elis arba kitaip, yra unikalus alaus stilius, kuris sujungia apynių intensyvumą ir tamsųjį salyklą. Šis neįprastas derinys sukėlė daug diskusijų ir ginčų alaus entuziastų tarpe. Nors šiandien juodasis IPA yra gana retas, jo istorija ir evoliucija atskleidžia daug įdomių faktų apie alaus industrijos pokyčius.
Priešistorė
Prieš dešimtmetį, juodasis IPA buvo itin populiarus ir sukėlė daug diskusijų. Tuo metu, craft beer industrija buvo orientuota į apynius, o IPA (India Pale Ale) tapo pagrindiniu Amerikos alaus stiliumi. Alaus daryklos pradėjo kurti įvairias IPA variacijas, tokias kaip dvigubas ir trigubas IPA, raudonasis IPA, belgiškas IPA ir kt. Tačiau juodojo IPA pavadinimas ir stilius sukėlė didžiausius ginčus.
Ginčai dėl pavadinimo
Ginčai kilo ne tik dėl pavadinimo oksimorono – kaip gali alus būti juodas ir blyškus vienu metu? Taip pat kilo nesutarimų dėl to, koks turėtų būti šio alaus skonis. Vieni manė, kad juodasis IPA turėtų būti kaip optinė iliuzija: skonis kaip IPA, bet išvaizda kaip stout. Kiti manė, kad turėtų būti juntamas skrudintas salyklas ir kad jo kartumas turėtų kovoti su apynių kartumu. Šis ginčas buvo ypač intensyvus Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose, kur kai kas pradėjo vadinti šį stilių Kaskadiniu tamsiuoju eliu (CDA).
Istorinė perspektyva
Nors daugelis mano, kad juodasis IPA yra naujoviškas Amerikos išradimas, istoriniai duomenys rodo, kad intensyviai apyniuoti tamsūs alūs egzistuoja jau šimtmečius. Ron Pattinson savo tinklaraštyje "Shut Up About Barclay Perkins" pateikia daugybę senovinių alaus receptų, kuriuose matyti, kad porterių ir stout alų gamyboje dažnai buvo naudojami gausūs apynių kiekiai. Pavyzdžiui, 1928 metų Barclay Perkins eksporto stout turėjo daugiau nei 104 IBU ir buvo sausai apyniuotas.
Šiuolaikinė evoliucija
Vienas iš pagrindinių juodojo IPA šalininkų buvo Abram Goldman-Armstrong, kuris propagavo šį stilių bendradarbiaudamas su komercinėmis daryklomis ir rengdamas simpoziumus. Šiandien jis dirba Fjordfolk darykloje Norvegijoje ir toliau gamina Kaskadinį tamsųjį elį. Jo nuomone, pagrindinis skirtumas tarp CDA ir juodojo IPA yra skrudinto salyklo ir dervinių apynių sąveika, o juodasis IPA turėtų būti tiesiog juodas IPA be didelių skonio pokyčių.
Dabartinė situacija
Šiandien daugelis daryklų gamina juodąjį IPA su tam tikra tamsaus salyklo nata, nors ir nesiekia visiškai skrudinto skonio. Pavyzdžiui, 2nd Shift Brewing iš Sent Luiso naudoja dehusked juoduosius salyklus savo Dead & Alive juodajam IPA, kad suteiktų "saldų skrudintumą". Taip pat evoliucionavo ir apynių naudojimas – dabar dažniau naudojami modernūs apynių papildai, tokie kaip Mosaic, Zythos ir Citra.
Vartotojų nuomonė
Nors juodasis IPA šiuo metu nėra itin populiarus, jis vis dar turi ištikimų gerbėjų. Dauguma jų mėgstamų prekės ženklų jau nebegaminami, tačiau kai kurios daryklos vis dar gamina šį stilių, ypač žiemos sezono metu.